Tähän blogiin kirjoitan ajatuksia elämän mielettömyydestä tai mielekkyydestä ja jaan matkan varrella mukaani tarttuneita juttuja, jotka ovat huvittaneet, lohduttaneet, ärsyttäneet tai muulla tapaa liikauttaneet minua.

torstai 11. lokakuuta 2018

Postman Pat


Nykysivistyksen tason tietäen voisi olettaa meidän kaikkien tietävän, että voimme monellakin tavalla vaikuttaa terveyteemme ja siihen, sairastummeko, vaiko emme. Tietenkin sattumalla on sormensa pelissä, mutta jokainen meistä tietää, että huolehtimalla käsihygieniasta, ruuan oikeaoppisesta valmistamisesta ja säilyttämisestä sekä ennaltaehkäisevien rokotteiden hankkimisesta ennen matkaa voi välttyä monelta harmilta. Vaihtoehtoisesti voi välttää riskialtista käytöstä, kuten suojaamatonta seksiä tai saastuneiden huumeneulojen käyttämistä. Mielenkiintoisia uusia näkökulmia kertoi se opiskelija, jonka mielestä parhaat tavat sairastumisen välttämiseksi on lopettaa kynsien pureskelu, jotta ei saa kynsivallitulehduksia sekä välttää joutumasta raivotautisen eläimen puremaksi. Pahimmat taudit leviävät rokotusten välityksellä.  Huh, hyvä kun kerroit, olin ottaa rokotuksen ennen lomamatkaani, jolla oli tarkoitus käydä rabieseläimiä taputtelemassa.
Terveydenhuollon saralla suomalaisista keksinnöistä äitiyspakkaus taitaa olla maailmalla yksi tunnetuimmista, ja onhan se merkittävä virstanpylväs, sillä äitiyspakkaus saa meidät tuntemaan turvallisuutta lisääntyessämme.
Ruokarintamalla tapahtuu paljon uutta, vaikka perinteiseen lautasmalliin luottamalla voi olla varma, että saa kaikki tarpeelliset ravintoaineet, vitamiinit ja hivenaineet, kuten lohi. Tyydyttyneitä rasvoja on helppo vältellä, niitä kun saa voista ja karkista.
Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkeen elämään, myös meihin ihmisiin. Huolestuttavan kasvihuoneilmiön aiheuttavat tavallisimmat kasvihuonekaasut, kuten hiilidioksidi, vesihöyry ja turve. Sen välittömiä vaikutuksia meihin on monia, kuivilla alueilla kuivuus lisääntyy, sateisilla sademäärät kasvavat ja kun aina sataa, me pysyttelemme sisällä ja kuntomme rapistuu, myös tuki- ja liikuntaelimemme näivettyvät. Rankkasateet aihetuttavat myös maanvyörymiä ja talojen sortumista, jolloin veden pinta nousee aiheuttaen ripulia. Lisäksi tartuntataudit kuten ebola ja jäykkäkouristus jylläävät. Okei, tähän asti olen kuvitellut puhtaan veden ja viemäröinnin puutteen aiheuttavan koleraepidemian. Kuuman ja aurinkoisen kesän terveysvaikutukset huolestuttavat, sillä me vain grillaamme ulkona ja saamme liikaa aurinkoa ja syöpää grilliruuasta. Lisäksi verenpaine lisääntyy ja aina särkee päätä. Maailmalla taas kuivuudesta aiheutuu ongelmia ravinnonsaannissa, sillä paljon vettä tarvitsevat mantelit, jotka ovat tärkeä ravinnonlähde, kärsivät kuivuudesta. Kuivuudesta aiheutuu muutakin haittaa kuin vain nälkä, sillä se lisää riippuvuuksia, sillä maissa, kuten Afrikka ja Aasia (?!) maaperä kuivuu, jolloin ei enää voida kasvattaa hyötykasveja ja siirrytään vaarallisten tupakan ja huumeiden kasvattamiseen.
Ilmastosta ihan muuhun. Sivistysvaltion yksi kriteeri on se, miten me pidämme huolta kaikista heikoimmista, lapsista ja vanhuksista. Jos ikääntyvä vanhus ei enää selviä hoitokodissa, on hänet passitettava heti verikokeille ja solunäytteille, jotta hänelle saadaan dementiadiagnoosi. Hienoa, että mietitään hoitoon pääsyn nopeutta ja epäinhimillisiä odotusaikoja. Lisäksi en tiennyt, että dementia ihan suitsait saadaan todennettua pelkällä verikokeella ja solunäytteellä. Jatkotoimet ovat yksinkertaiset: Tämän jälkeen vanhus on saatava nopeasti saattohoitoon, vaikka meillä vielä mahdoton eutanasia olisi armollisin vaihtoehto. Kiitos tästä, tohtori Mengele.
Onneksi potilaalla ja omaisilla on oikeuksia, joten huonosta hoidosta voi aina valittaa – postiasiamiehelle.

ps. terveisiä vain päättäjille, postihan se hoitaa jo kaikkea muutakin kuin sitä itseään, joten palveluvalikkoon voi helposti lisätä potilasasiamiehen hommat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti