Näin ajan hermolla
olevana henkilönä on paikallaan jakaa kanssanne pari sanaa sienistä.
Sienikirjat jaottelevat sienet syötäviin ja syötäväksi kelpaamattomiin, eli
käytännössä myrkyllisiin. Syötävät sienet arvostellaan tähdin niiden
herkullisuuden perusteella, eli niitä on hyviä ja mitättömän makuisia. Yksinkertaisinta
olisi varmaan jaotella ne herkullisiin ja pahoihin.
Vaikka sieniä ei
tuntisikaan kovinkaan monta eikä halua käydä metsässä, jossa ilmatilasta
kilpailevat muun muassa hirvikärpäset, voi sienikirjaa selailla ihan
viihtymismielessä.
Arvuutella sopii,
mitä sieniä niiden nimeämisestä vastaava ryhmä on nauttinut, kun he kokoontuvat
nimeämään uusia lajikkeita. Onko parempaa viihdettä, kuin makustella nimiä,
kuten outorisakas, röllirusokas, tarhakupponen tai loispiponen. Ulkonäöstä tai
muista aistein havaittavista ominaisuuksista kertovat nimet kuten limanuljaska,
haisunahikas, tihkutympönen, ryppynahakka tai ryhäpahkalakki. Mutta mitäpä on
nimilautakunnan mielessä käväissyt, kun he ovat keksineet nimet kuten koiranpökkösieni,
nuhrumyyränlakki tai himmihiippo?
Ja kokeilepa käyttää näitä voimasanojen sijaan, olen varma, että kuulijat hämmentyvät, kun varpaasi osuu kaapin jalkaan, etkä päräytäkään tavanomaista perkelettä, vaan päräytät voi turjantatti.
Sieniä ei kuitenkaan poimita nimen perusteella, vaan siihen vaikuttavat ihan muut seikat. Helppo nyrkkisääntö on muistaa, että kaikki sienet ovat syötäviä, ainakin kerran.
ps. En kuitenkaan kehoita ketään noudattamaan yksinkertaista sääntöäni, vaan muista, että jos olet epävarma, jätä sienet metsään ja mene vaikka kirjastoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti