Tähän blogiin kirjoitan ajatuksia elämän mielettömyydestä tai mielekkyydestä ja jaan matkan varrella mukaani tarttuneita juttuja, jotka ovat huvittaneet, lohduttaneet, ärsyttäneet tai muulla tapaa liikauttaneet minua.

perjantai 31. maaliskuuta 2017

Enkelihoitoa

Taas on se aika vuodesta, jolloin saa viettää ratkiriemukkaita hetkiä opiskelijoiden vastausten parissa. Ja koska en ole itsekäs ihminen, jaan nämä riemun hetket kanssanne.
Opiskelijoiden piti kirjoittaa esseevastaus, joka käsitteli lääkkeiden oikeaa ja tarkoituksenmukaista käyttöä. Olin varma, että pisteitä ropisisi jokaiselle ja runsaasti, sillä kysymys oli mielestäni helppo ja selkeä. Täytyy myöntää, että tiedoissani on ollut aukkoja, sillä en tiennyt, että niiden sivuvaikutuksena on muun muassa tärinä, vapina tai mielialan lasku. Liikakäyttö on kuitenkin estettävissä tehokkaasti lainsäädännön avulla ja poliisivoimin. Lääkkeillä on myös ikäraja, jota ei saa ylittää, koska voi saada uusia ongelmia entisten lisäksi. Hyvä tietää, että syön lääkkeeni ennen tuon ikärajan saavuttamista, mikä se sitten onkaan. Lääkkeisiin ei pitäisi turvautua turhaan vaan pitää odottaa ja antaa kehon tehdä taikojaan, sillä antibioottiresistenssin saatuaan sitä tulee immuuniksi antibiooteille ja pelkän kuumelääkkeen voimalla pääsee ihan hyvin töihin. Entisaikaan käytettiin eri rohtoja, kuten kannabista, josta on kuitenkin viimeaikoina tullut kulttuurikasvi.
Kielteisenä ilmiönä mainittiin se, että lääkärit myyvät lääkkeitä suoraan sairaalan varastosta, mikä on lääkkeiden väärinkäyttöä. Toinen esimerkki lääkkeiden huonosta käytöstä on, kun niitä määrätään johonkin itseaiheutettuun, kuten sukupuolitautiin, josta saa syyttää vain itseään. Tarkoituksenmukaisesta käytöstä mainittiin muun muassa amfetamiinin käyttö kuolemansairaan terminaalihoidossa. Toisaalta lääkkeitä ei saisi käyttää eutanasiaan, sillä eikös jokainen ansaitse toisen mahdollisuuden? Lääkkeitä kehitettäessä niitä pitäisi muistaa testata pienillä jyrsijöillä, vaikka se ei aina takaa niiden turvallisuutta, kuten narkolepsia hyvin todisti.
Toisessa kysymyksessä oli esitetty taulukon avulla eliniänodotuksen kasvu 1970-luvulta meidän päiviimme ja kokelaiden tuli osata pohtia, mistä tämä kasvu mahdollisesti johtui ja mikä selittäisi miesten ja naisten eron. Eräs kokelas oli pannut merkille pienen notkahduksen nousevassa kurvissa 1980-90-lukujen paikkeilla ja totesi, että tuolloin eliniän kasvu taantui, sillä aikakausi oli vauhdikasta ja liikkeellä oli paljon huumeita. Moni aloitti vastauksensa kommentoimalla käyrän alkupäätä. Yksi totesi, että 1970-luvulla lisääntynyt puhtaus synnytyksissä on mahdollistanyut terveiden lasten syntymisen. Tunnen itseni kyllä aika vanhaksi, sillä tuo vuosikymmen vaikutti vastausten perusteella olevan nykynuorelle yhtä kaukana kuin 1700-luku minulle. Enkä kyllä muista, että ajat olisivat olleet niin huonot, että ihmisten piti säästää eikä ollut rahaa ruokaan, sillä sadot olivat huonot ja ilmastonmuutoskin vaikutti, vaikkei ollut mitään luonnonmullistuksia, kuten etenkin vuosina 1990-2005, jolloin näistä huolimatta syntyi terveitä lapsia.
Tupakointi on vähentynyt etenkin 1970-luvulla, mikä vaikutti miesten potenssiongelmaan ja heidän oli nyt helpompi hankkia biologisia lapsia.
Miesten ja naisten odotetun eliniän ero selittyy sillä, että 1970-luvulla naiste olivat kotona ja miehet töissä, idea syntyi 1920 (!) luvulla ja on ollut käytössä sen jälkeen. Tästä johtuen miehet olivat kontaktissa ulkomaailmaan, altistuivat taudeilla ja kuolivat niihin. Miesten ja naisten eron kaveneminen selittyykin näin ollen niin, että tasa-arvon myötä miehet ovat siirtyneet naisten töihin.

Mielenkiintoista oli myös lukea, mitä tukimuotoja yhteiskunta tarjoaa vanhemmuuden tueksi. Yksi kokelas tiesi, että yhteiskunnan tarjoamalla tuella edulliset ja vähän kalliimmat raskaustestit on saatu kaikkien ulottuville, sillä niitähän saa jokaisesta Salesta ja Siwasta. Ennen lapsen syntymää järjestetään kursseja, joilla tuleville vanhemmille opetetaan ei pelkästään vaippojen vaihtoa vaan myös hiusten letitystä. Ja jos ei omin avuin tule raskaaksi lääkäri voi ruiskuttaa naiseen tuntemattomia siittiöitä. Kuulostaa siltä, että ensisänkynä käytettävä äitiyspakkauslaatikko, on joidenkin kohdalla toimitettu ilmatiiviin kannen kera.


PS: muistakaa kaikki horoskooppeihin ja muihin uskovat, että pysytte loitolla enkelihoidoidoista eli eutanasiasta,  sillä se ei ole laillinen Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti