Tähän blogiin kirjoitan ajatuksia elämän mielettömyydestä tai mielekkyydestä ja jaan matkan varrella mukaani tarttuneita juttuja, jotka ovat huvittaneet, lohduttaneet, ärsyttäneet tai muulla tapaa liikauttaneet minua.

lauantai 3. helmikuuta 2018

I love my job

Vaikka monesti kokeiden ja muiden opiskelijoiden tuotosten lukeminen on kaikkea muuta kuin rentouttavaa, täytyy myöntää, että terveystiedon kokeita lukiessa pääsee parhaiten irti arjesta. Ainoa haittapuoli siinä on, että kun yleisesti olen pitänyt itseäni kekseliäänä ja ajatuksenjuoksultani varsin luovana, koen itse asiassa olevani aika kaksiulotteinen näiden tulevaisuuden toivojen monisyiseen ajatusmaalimaan tutustuessani. Huomaan, että he elävät maailmassa, jonne minulla ei rajallisesti ajattelevana ole pääsyä, toisaalta panen kyllä kiittimet ristiin, että en ovea sinne ole löytänyt, sillä se paikka on, jos nyt ei ihan pelottava, mutta varsin yllätyksellinen ja ennalta-arvaamaton.

Tällä kertaa toivoin tuotosten laadun nousevan, kun annoin opiskelijoille ison kattauksen kysymyksiä, joista he itse saivat valita mieluisimmat. Ajattelin heidän näin voivan osoittaa hallitsevansa aihepiirin, minkä osa kyllä tekikin. Onneksi viihdyttävyyden takaamiseksi kaikki eivät täyttäneet odotuksiani.

Ravintoa käsittelevät kysymykset ovat yleensä tylsiä ja turvallisia. Niinhän sitä luulisi. Tiesitkö, että vilja-allergiassa keho luulee saaneensa myrkkyä, ja hankkiutuu eroon viljoista kun taas keliakiassa keho ei siedä glukoosia.  Yksinkertaisin tapa laihduttaa on siirtyä gluteenittomaan ruokavalioon, sillä tuotteita on tosi vaikea löytää kaupasta, ja usein saa palata kotiin tyhjin käsin.
Syömishäiriöistä sain paljon uutta tietoa. Anorektikko tarkkaillee syömistään, eikä lopulta syö kuin ranskiksia ja kokista. Syömishäiriöiden syyt ovat sekä yksilössä että miljöössä. Jälkimmäinen syy ilmenee, kun joutuu muuttamaan paikasta toiseen, pelkkä muutto jo stressaa niin paljon, että sairastuu syömishäiriöön. Toisena syynä mainittiin kauneusihanteet, joita meillä on ollut jo 1950-luvulta. Mainosten ja median roolia painotettiin, sillä kun näkee laihoja malleja, aivot alkavat vaatia parempaa kroppaa. Joskus syy löytyy masennuksesta, sillä masentunut ei yksinkertaisesti jaksa syödä.
Masennuksestakin tuli tuoretta tietoa: masennuksen hoito on tärkeää sillä muuten liittyy ääriryhmiin, koska ei ole tervetullut muualle. Masentuneen henkilön diagnostisointi on helppoa, sillä he ovat lanseeranneet sanonnan ”teen sen kesän jälkeen”, vaikka pitäisi tarttua hetkeen, carpe diem, ja puuhastella.

Riippuvuuksista pahin on tupakka, josta luopuminen kannattaa aina, sillä näin säästää rahaa, aikaa ja vähentää omia päästöjään. Lopettaminen kannattaa myös terveyssyistä, sillä 1990-luvun lopussa tutkijat saivat selville, että tupakointi aiheuttaa syöpää. Tämä ei kuitenkaan pelottanut sillä kansa kirjaimellisesi seisahtui 5 sekunniksi, minkä jälkeen se jatkoi heti polttamista ja kun tupakasta tuli ajan myötä yhä koukuttavampaa lopulta suurin osa aikuisväestöstä poltti tupakkaa
Lopettamisessa kannattaa muistaa, että äkillisesti lopettaessa keho joutuu sokkiin ja reagoi siten, että nikotiinin jättämä tyhjä tila täyttyy adrenaliinilla, mikä voi myös tuntua mukavalta.
Yhteiskuntaa ohjataan savuttomaksi esimerkiksi lainsäädännön avulla, mikä ei aina ole helppoa, sillä vaikka autossa polttaminen, kun kyydissä on alaikäinen henkilö, on kiellettyä, ei tätä voida valvoa, kun alaikäisellä ei ole henkkareita mukanaan. Riippuvuudet ylipäätään johtuvat siitä, että meillä ei ole mitään kiinnostavaa ympärillämme, johon kohdistaisimme huomiomme, olemme valkoisessa huoneessa ja ruokakin on valkoista eikä ole mitään tekemistä, jolloin lähdemme hakemaan elämyksiä. Yksinäisyys on pahin syy riippuvuuksiin ja hiirillä tehdyt tutkimukset vahvistavat, että ne ovat mieluummin toisten kanssa kuin yksin käyttämässä huumeita.

Eettistä pohdintaa ja seksuaaliterveyttä sivuttiin pohtimalla raskautta ja sen keskeytystä. Kehotan opiskelijoita vastauksissaan selittämään tai määrittämään käyttämänsä käsiteet: Abortin ja keskenmenon ero on se, että abortissa ei tiedä olevansa raskaana, kun taas keskenmenossa lapsi joudutaan leikkaamaan ulos, kuten myös tuulimunaraskaudessa, jossa kohtu kuroutuu umpeen, eikä lapsi pääse omin voimin ulos.
Hämmentävin totuus oli se, että seksuaalinen toimintahäiriö on se, kun ei tiedä mihin tai kehen oman seksuaalisuutensa suuntaisi tai kun ei tiedä, mikä elämässä on tärkeää. Pahinta tässä on se, että tämä voi johtaa väkivaltaisuuksiin.

I love my job…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti