Tähän blogiin kirjoitan ajatuksia elämän mielettömyydestä tai mielekkyydestä ja jaan matkan varrella mukaani tarttuneita juttuja, jotka ovat huvittaneet, lohduttaneet, ärsyttäneet tai muulla tapaa liikauttaneet minua.

perjantai 28. marraskuuta 2014

Iloa kieltenopiskeluun III: ruotsi-suomi –sanakirja

Ulkonäöstä keskusteltaessa ja siihen liittyvän sanaston harjoittelussa törmää mielenkiintoisiin ilmauksiin, jotka maalaavat silmieni eteen kuvia, jotka onneksi jäävät vain sielunmaisemani ihaltaviksi.
Ruumiinrakenteeltaan hontelo eli gänglig sai täysin uuden merkityksen, kun opiskelija kuvasi olevansa  käytettävissä.
Vaatetusta kuvattiin monisanaisesti. Talvivaatteiden osalta jotkut kertoivat käyttävänsä päähinettä, toinen taas kulki aina barhuvad eli paljain kaljuin.
Sisustuksen ja unelmakodin kuvailu sai mielikuvituksen laukkaamaan, kun joku kertoi haluavansa linnan, jossa on pianon päällä silverkandelaber eli toisella kotimaisella hopeakanteleensoittaja.

Tasa-arvoasiat ja politiikka kirvoittavat aina kielenkantoja. Opiskelija oli sitä mieltä, että  klyftan mellan könen on aivan liian leveä ja totesi että sukupuolivakoa tulisi pienentää.
Ihmisen elinkaareen kohdusta hautaan liittyy luonnollisestikin elämän arvot, joista luulin olevan kyse, kun opiskelija sanoi vanhana tulevansa maanläheiseksi. Mistään arvojen muuttumisesta entistä ekologisempaan suuntaan ei ollut kuitenkaan kyse, sillä opiskelijan tarkoitus oli todeta elämän päättyvä kuolemaan ja hautaan siunaamiseen eli man blir jordfäst.

Summa summarum: pitkälle matkustettaessa tulee turvautua johonkin kulkupeliin, sillä apostolinkyydillä ei kaukomatkailua harrasteta eli för att komma långt måste man ty till fortskaffningsmedel mikä muuntui sujuvasti opiskelijan kynästä  saadakseen pitkän on käytettävä konetta.

Kuulostaa aika kivuliaalta toimenpiteeltä….

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti