Tähän blogiin kirjoitan ajatuksia elämän mielettömyydestä tai mielekkyydestä ja jaan matkan varrella mukaani tarttuneita juttuja, jotka ovat huvittaneet, lohduttaneet, ärsyttäneet tai muulla tapaa liikauttaneet minua.

maanantai 10. helmikuuta 2014

Pissaa pää täynnä

Lainasanojen hallinta ei aina ole helppoa. Parhaimmillaan sanan täsmällinen käyttö edesauttaa viestintää, kun sekä termin käyttäjä että viestin vastaanottaja tietävät tarkalleen, mistä on kyse. Joskus terminologian käyttämisessä meistä itse kukin hairahtuu epätarkkuuksiin eikä kömmähdyksiltä voida välttyä. Useimmiten nämä pienet lapsukset menevät niin puhujalta kuin kuulijaltakin ohi ja viestintä jatkuu kitkattomasti. Joskus sanoja tulee käytettyä vähän sinnepäin, jolloin tilanteeseen tulee aimo annos viihdyttävyyttä, kuten Putous-hahmo, joka improvisoinnin sijaan halusi vähän väliä antaa näytteitä inspiroinnista.
Kaikissa tilanteissa en voi purskahtaa nauramaan ja naaman peruslukemilla pitäminen vaatii vuosien harjoittelua, kuten kerran, kun kuuntelin oppilaani esitelmää, jonka hän aloitti kertomalla haastatelleensa isäänsä, joka oli talousanalisti.

Kun erään kerran harjoitutin lainasanoja opiskelijoitteni kanssa, kuulin syrjäkorvalla seuraavan keskustelun:
1: Jos naistentautien lääkäri on gynekologi, niin mikä on miesten vastaava?
2: No se on toi…ihan kielen päässä…urologi!
1: Eikä ole, eikös se tutki päätä?
2: Pöljä, se on neurologi

1: No, sehän tietty riippuu ihan siitä, mitä päässä on…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti