Tähän blogiin kirjoitan ajatuksia elämän mielettömyydestä tai mielekkyydestä ja jaan matkan varrella mukaani tarttuneita juttuja, jotka ovat huvittaneet, lohduttaneet, ärsyttäneet tai muulla tapaa liikauttaneet minua.

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Opettajan kommentti: en ole koskaan lukenut vastaavaa!

Törmäsin netissä ruotsalaisen alakoululaisen kirjoittamaan esseeseen, joka oli minusta niin erinomainen, että ajattelin jakaa sen kanssanne (käännöksestä ja tekstin muokkaamisesta olen itse vastuussa)

Lehmän hyödyt
Lehmä on kotieläin…mutta niitä on myös talon ulkopuolella. Ne elävät usein maalla, mutta tulevat myös kaupunkiin…mutta vain, kun se aikoo kuolla. Sitä se ei päätä itse.

Lehmällä on puolensa, yläpuoli, alin puoli, etupuoli, takapuoli, yksi sivu ja toinen – niin ja sisäpuoli.
Etupuolella on pää, jotta sarvilla olisi jokin paikka kiinnittyä. Sarvet ovat sarvea ja ne ovat pelkästään koristeina. Ne eivät liiku, kuten korvat. Korvat sijaitsevat sarvien sivuilla. Lehmän päässä on kaksi reikää, niitä kutsutaan lehmänsilmiksi. Sen turpaa kutsutaan turvaksi. Ehkä siksi se on aika turvallinen kotieläin.

Takapuolella on häntä. Sillä lehmä hätistää pois kärpäsiä, jotta ne eivät putoaisi maitoon ja hukkuisi.
Yläpuolella ja kummallakin sivulla on vain karvaa, sitä kutsutaan lehmänkarvaksi ja se on aina samanväristä kuin itse lehmä.

Alapuoli on tärkein, sillä maito roikkuu siellä. Kun lypsääjä avaa hanat, maito valuu ulos. Ukkosella maito happanee, mutta sitä en tiedä, että miten se tapahtuu.
Lehmällä on neljä jalkaa, joissa on sorkat, niitä voi siis hyödyntää myös naulojen irti vetämiseen.

Lehmä on vähäruokainen, mutta kun se syö, tapahtuu se aina kahdesti. Lihavista lehmistä saadaan täysmaitoa. Kun lehmällä on vatsa sekaisin, saadaan juustoa. Miten juuston reiät syntyvät ei sekään vielä ole selvinnyt minulle.

Lehmällä on hyvä hajuaisti, voimme haistaa sen jo kaukaa. Sen poikasia kutsutaan vasikoiksi. Vasikan isä on sonni, joksi myös lehmän miestä kutsutaan. Sonnista ei saa maitoa, joten se ei ole nisäkäs.

Kun lehmä vanhenee, lehmipoika tulee noutamaan sitä. Kun lehmä teurastetaan, kaikki maito kaadetaan tetroihin ja myydään kaupassa. Sen neljä jalkaa lähetetään puusepälle. Tätä kutsutaan kierrättämiseksi.

Lehmä on siis hyödyllinen eläin, minkä vuoksi pidän siitä kovin paljon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti