Tähän blogiin kirjoitan ajatuksia elämän mielettömyydestä tai mielekkyydestä ja jaan matkan varrella mukaani tarttuneita juttuja, jotka ovat huvittaneet, lohduttaneet, ärsyttäneet tai muulla tapaa liikauttaneet minua.

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Palava rakkaus

Talomme takapiha oli muuttaessamme noin kymmenen vuotta sitten Turun kupeeseen Raisioon pelkkää nurmikkoa. Nurmikon lisäksi pihasta löytyivät pakolliset vanhat omenapuut, vähän ränsistyneessä kunnossa, pari herukkapensasta ja jokunen metri vadelmamaata. Vuosien aikana olemme kaivaneet, raivanneet, istuttaneet ja kitkeneet ja pikku hiljaa pihasta on tullut ihan kelpo puutarhan näköinen.
Suurimman osan kasveista olemme bonganneet taimitarhojen alelaareista. Muutamat ovat löytötavaraa, sanoisinpa melkeinpä varastettuja.
Yksi mieheni suosikeista on iltaisin viekottelevasti tuoksuva illakko (Hesperis matronalis), jonka taimia kävimme iltahämärissä kaivamassa autioituneelta naapuritontilta.
Toinen löytötulokas on palavarakkaus (Lynchis chalcedonica), jonka löysimme korkeasta ryteiköistä keskeltä ei mitään. Oletettavasti lenkkipolun varrella oleva avoin kohta oli joskus ollut puutarhaa.
Tuo kasvi kitui kukkapenkissämme jokusen vuoden, kunnes yhtenä kesänä se innostui kasvamaan. Tonttimme on etelän suuntaan ja paahteiset kesät ovat haastavia. Sateisena kesänä piha villiintyy ja kaikki kasvaa kohisten. Varastettu palavarakkaus kasvoi kasvamistaan ja yksi kukkavarsi kurotteli kohti aurinkoa parin metrin korkeudella kauniine punaisine kukkaterttuineen.

Pihalta ruohonleikkuusta palattuani kysäisin ruokapöydässä, mikäli muu perhe oli pannut merkille, että takapihalla on kaksimetrinen palavarakkaus?

Tähän nuorimmainen, tuolloin murkkuiän kynnyksellä ollut poikani tuijotti harmistuksen ja hämmennyksen vallassa lautastaan ja tokaisi, kuin itsekseen:
- voisitteko olla puhumatta suhteestanne edes ruokapöydässä….

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti