Tähän blogiin kirjoitan ajatuksia elämän mielettömyydestä tai mielekkyydestä ja jaan matkan varrella mukaani tarttuneita juttuja, jotka ovat huvittaneet, lohduttaneet, ärsyttäneet tai muulla tapaa liikauttaneet minua.

lauantai 29. maaliskuuta 2014

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Ymmärrän hyvin, että pitkät, jokapäiväiseen arkeemme kuuluvat sanat muovautuvat lyhyemmiksi, helpommin suuhun sopivammiksi. Vähän niin kuin lempinimet. Luemme matematiikan sijasta matikkaa, joudumme rehtorin sijasta reksin puheille ja käymme iltaisin harkoissa tai treeneissä.
Joskus käytännöllisyyden sijaan muutamme sanoja antaaksemme niille kotoisamman sävyn, eikä sana aina välttämättä edes lyhene, Simosta tulee Simppa.
Pitkään kielessämme olleet muunnokset mahtuvat minunkin suuhuni, mutta suurinta osaa karsastan ja joitakin kohtaan tunnen inhoa ja myötähäpeää.
Kymmenvuotiaiden naskaleiden puheessa voi hyvin vilistellä valkku ja mitsku, mutta minä keski-ikäisenä juttelen lapseni valmentajalle ja ihailen heidän saamaansa mitalia.
Jotkin sanat ovat korvissani kuin kynsien raapimisääni liitutauluun ja minun tekisi mielen juosta kirkuen karkuun ne kuullessani. Inhokkilistani ylimpinä ovat pölläri, drinksu, sidukka ja piksut (teille onnellisille, jotka eivät näitä ole kuulleet kerrottakoon, että kyse on auton pölykapselista, drinkistä, siideristä ja bikineistä).
Luulin jo kuulleeni kaiken, kunnes istuuduin uuden kampaajatuttavuuden tuoliin. Ennen leikkaamisen aloittamista hän kampaili tukkaani, mittaili silmillään mallia ja kysäisi korvieni kohdalla, leikataanko näkyviin ja jätetäänkö pienet pulsarit.

Selvisin hengissä kuvittelemalla itseni juoksemassa kirkuen karkuun kappa ympärilläni lepattaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti